Ikan Keli Goreng Berlada...
Hurmm... Lame x turun cafe...
nyummmy... Iwak lele goreng berlada |
1. 1 kilo ikan keli
2. 10 sudu makan cili kisar
3. 8 biji bawang kecil
4. 6 biji bawang putih
5. 1/2 biji bawang besar
6. 3 biji limau kasturi - ambil jus
7. garam secukupnya
8. 1 batang serai * )
9. 1 inci halia * )
10.2 biji bawang putih*)- semuanya di tumbuk/kisar untuk perap ikan keli.
11.kunyit hidup secukupnya*)
12.garam*)
Cara-caranya
- Bersihkan ikan keli. Rendam dengan air asam/jus limau dalam 5-10 minit.
- Bilas semula dan perap dengan benda bertanda *.
- Biarkan selama 10-20 minit.
- Panaskan minyak dan goreng bawang kecil, bawang putih dan bawang besar.
- Toskan dan tumbuk kasar..jangan lumat tau..nanti kurang kick
- Goreng ikan keli dengan minyak yang banyak sehingga garing dan toskan.
- Gunakan minyak goreng ikan tadi dan tumislah cili kisar dengan api perlahan sehingga cili tadi masak.
- Masukkan garam dan bawang goreng yang telah di tumbuk tadi.
- Biarkan sehingga agak kering dan masukkan jus limau kasturi..terus kacau dan padamkan api.
- Tuang di atas ikan keli tadi.
.. dah dapat resepi tapi siapa nak masak ..??? haha.... .
Perbezaan ikan keli memakan bahan haram dan halal
Haram
· Kepala berbentuk ‘V’
· Bentuk badan mirip torpedo
· Badan berwarna hitam berkilat
· Bahagian bawah badan berwarna putih melepak
· Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning
· Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak
Halal
Halal
· Kepala berbentuk ‘U’
· Bentuk badan tirus
· Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat
· Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu
· Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan
· Digoreng tidak meletup
0 comments:
Post a Comment